A telekre minőségi Tokajiborokat készítő borászati üzemet tervezése volt a feladat. A tervezett épületkialakításakor az volt az alapkoncepciónk, hogy a telken álló jelentősen átalakított kőépület értékes elemeit felhasználva építsük meg a borászati üzemet. Ez azt jelentette, hogy a falakat integráltuk az épületünkbe, és úgy építettük tovább az új házat, hogy láthatóvá tettük a régi és megmaradóelemeket, és harmonikusan fejlesztettük tovább az új tömeggel. A meglévő épületrészről a levert vakolat alatt feltáruló nagyon szép rakott kőfalat láthatóvá tettük. Az új épületrész homlokzata, csakúgy mint a teteje a környéken fellelhető sárgásszürke mádi kőből készült. A kőlapok a tetőn cserépszerűen kerültek elhelyezésre, ezáltal visszautaltunk az egykori cseréptetős házra, de a tetők síkjai már egy új, progresszív tömeget mutatnak. Az új kőfalak fúga nélkül készültek, a régi fal kontrasztjaként.
Az Iskola köz 17. alatt álló meglévő ház állapotát látva azonnal kértük annak elbontását. Ugyanakkor a régészeti kutatás rámutatott arra, hogy a jelentős átalakításokon átesett épület fő tartófalai eredeti kőfalak. A telek jelentősen emelkedik az utcához képest, felső részén található a szomszéd telekre átnyúló középkori pince lejárata.
Az épület funkcionális adottságai miatt nem fontos, hogy az épület helyiségeinek természetes megvilágítása legyen mindenhol, ezért az épület tömegének kialakítása során gondolhattunk arra, hogy az épület egy részét a föld alá telepítsük. Ugyanakkor fontos építészeti szempont volt számunkra az is, hogy ez a léptékében nagy alapterületű üzemet hogyan lehet úgy telepíteni ezen a telken, hogy ne legyen túlságosan domináns megjelenésű, egy ekkora léptékű épület ne zavarja meg a környezetének beépítési struktúráját, a tervezett tömeg hogyan tud tematikusan illeszkedni a környezetébe. A vizsgálatok során tapasztalhattuk, hogy a jelenlegi beépítéshez képest korábban hosszabban nyúlt be az épület a telek mélyébe.
A tervezett épülettömeg kialakításakor már azt vettük kiindulópontként, hogy a jelenleg a telken állóépület értékes elemeit felhasználva építsük meg a borászati üzemet. Ez azt jelenti, hogy a falakat integráljuk az épületünkbe, és úgy építjük tovább ezt a házat, hogy láthatóvá tesszük a régi és megmaradó elemeket, és harmonikusan fejlesztjük tovább az új tömeggel.
Így a jelenlegi épületszélességgel megvalósuló, de hosszabb épülettömeget képzelünk el, ami mintegy támfalként jelenik meg az Iskola köz 15. felőli oldalon, és hátrafelé a terep emelkedését kihasználva belesimul a terepbe, azt a hatást keltve, mintha onnan nőtt volna ki.
A terepből kiemelkedő, az eredeti utcai beépítési struktúrába illeszkedő épülettömeg mellett az iskola köz 19. felé eső oldalon az utcai szintmagasságot tartva kis gazdasági udvart hozunk létre, a terep támfalszerű kialakítása mellett. Ez lehetővé teszi, hogy az épület jelentős részét e mögé a támfal mögé elhelyezve, a föld alatt alakítsunk ki egy viszonylag nagy egybefüggő üzemi területet, ami természetesen funkcionálisan kapcsolódik az előző tömeghez.
Az épület megmaradó részén a kutatás során feltárt ablakot vettük kiindulópontnak, és ezt az ablakméretet visszaterveztük az egykori nyílások feltételezett helyein. Így ezek az ablakok kerültek az utcai homlokzat emeleti részére, és a feltételezett pincei kijáratot is újból megnyitottuk.
A meglévő épületrészről a levert vakolat alatt feltáruló nagyon szép rakott kőfalat vékony cementes lével besimítjuk, ezáltal finomítjuk az esetleges felületi sérüléseket, és tömítjük a fugákat,valamint a felületnek egységes árnyalatot tudunk adni.
Az új épületrész homlokzata, csakúgy mint a teteje a környéken fellelhető sárgásszürke mádi kőből készül. A kőlapok zárt fúgával illeszkednek egymáshoz, hogy a lehető legjobban kihangsúlyozzuk az egyszerű tömeget.
Félix Zsolt, Fialovszky Tamás
borászat
Bodrogkeresztúr, Magyarország
Füleky Bortermelő Kft.
Erhardt Gyula
2010 Természetes kő az építészetben díj
2011 Archdaily Building of the Year Awards - industrial architecture
borászat
Bodrogkeresztúr, Magyarország
Füleky Bortermelő Kft.
Erhardt Gyula
2010 Természetes kő az építészetben díj
2011 Archdaily Building of the Year Awards - industrial architecture
A telekre minőségi Tokajiborokat készítő borászati üzemet tervezése volt a feladat. A tervezett épületkialakításakor az volt az alapkoncepciónk, hogy a telken álló jelentősen átalakított kőépület értékes elemeit felhasználva építsük meg a borászati üzemet. Ez azt jelentette, hogy a falakat integráltuk az épületünkbe, és úgy építettük tovább az új házat, hogy láthatóvá tettük a régi és megmaradóelemeket, és harmonikusan fejlesztettük tovább az új tömeggel. A meglévő épületrészről a levert vakolat alatt feltáruló nagyon szép rakott kőfalat láthatóvá tettük. Az új épületrész homlokzata, csakúgy mint a teteje a környéken fellelhető sárgásszürke mádi kőből készült. A kőlapok a tetőn cserépszerűen kerültek elhelyezésre, ezáltal visszautaltunk az egykori cseréptetős házra, de a tetők síkjai már egy új, progresszív tömeget mutatnak. Az új kőfalak fúga nélkül készültek, a régi fal kontrasztjaként.
Az Iskola köz 17. alatt álló meglévő ház állapotát látva azonnal kértük annak elbontását. Ugyanakkor a régészeti kutatás rámutatott arra, hogy a jelentős átalakításokon átesett épület fő tartófalai eredeti kőfalak. A telek jelentősen emelkedik az utcához képest, felső részén található a szomszéd telekre átnyúló középkori pince lejárata.
Az épület funkcionális adottságai miatt nem fontos, hogy az épület helyiségeinek természetes megvilágítása legyen mindenhol, ezért az épület tömegének kialakítása során gondolhattunk arra, hogy az épület egy részét a föld alá telepítsük. Ugyanakkor fontos építészeti szempont volt számunkra az is, hogy ez a léptékében nagy alapterületű üzemet hogyan lehet úgy telepíteni ezen a telken, hogy ne legyen túlságosan domináns megjelenésű, egy ekkora léptékű épület ne zavarja meg a környezetének beépítési struktúráját, a tervezett tömeg hogyan tud tematikusan illeszkedni a környezetébe. A vizsgálatok során tapasztalhattuk, hogy a jelenlegi beépítéshez képest korábban hosszabban nyúlt be az épület a telek mélyébe.
A tervezett épülettömeg kialakításakor már azt vettük kiindulópontként, hogy a jelenleg a telken állóépület értékes elemeit felhasználva építsük meg a borászati üzemet. Ez azt jelenti, hogy a falakat integráljuk az épületünkbe, és úgy építjük tovább ezt a házat, hogy láthatóvá tesszük a régi és megmaradó elemeket, és harmonikusan fejlesztjük tovább az új tömeggel.
Így a jelenlegi épületszélességgel megvalósuló, de hosszabb épülettömeget képzelünk el, ami mintegy támfalként jelenik meg az Iskola köz 15. felőli oldalon, és hátrafelé a terep emelkedését kihasználva belesimul a terepbe, azt a hatást keltve, mintha onnan nőtt volna ki.
A terepből kiemelkedő, az eredeti utcai beépítési struktúrába illeszkedő épülettömeg mellett az iskola köz 19. felé eső oldalon az utcai szintmagasságot tartva kis gazdasági udvart hozunk létre, a terep támfalszerű kialakítása mellett. Ez lehetővé teszi, hogy az épület jelentős részét e mögé a támfal mögé elhelyezve, a föld alatt alakítsunk ki egy viszonylag nagy egybefüggő üzemi területet, ami természetesen funkcionálisan kapcsolódik az előző tömeghez.
Az épület megmaradó részén a kutatás során feltárt ablakot vettük kiindulópontnak, és ezt az ablakméretet visszaterveztük az egykori nyílások feltételezett helyein. Így ezek az ablakok kerültek az utcai homlokzat emeleti részére, és a feltételezett pincei kijáratot is újból megnyitottuk.
A meglévő épületrészről a levert vakolat alatt feltáruló nagyon szép rakott kőfalat vékony cementes lével besimítjuk, ezáltal finomítjuk az esetleges felületi sérüléseket, és tömítjük a fugákat,valamint a felületnek egységes árnyalatot tudunk adni.
Az új épületrész homlokzata, csakúgy mint a teteje a környéken fellelhető sárgásszürke mádi kőből készül. A kőlapok zárt fúgával illeszkednek egymáshoz, hogy a lehető legjobban kihangsúlyozzuk az egyszerű tömeget.